Kwiecień 15, 2017
Spaghetti alla bolognese. Smacznego !
Czas przygotowania : 40 min
Składniki :
- 200 g makaronu spaghetti
- oliwa z oliwek
- 250g mięsa mielonego
- cebula
- puszka pokrojonych pomidorów
- koncentrat pomidorowy
- 3 ząbki czosnku
- ziarenko smaku
- zioła prowalsańskie
- świerza oraz suszona bazylia
- sól
- pieprz
Przygotowanie :
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcja z opakowania -można robić to w trakcie przygotowywania sosu.
- Na patelni podgrzej 3 łyżki oliwy, włóż mieso mielone oprószyć ziarenkiem smaku lub jnna tego typu przyprawą, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Cebule obierz i bardzo drogno posiekaj.
- Na drugiej patelni podgrzej 1,5-2 łyżki oliwy, zeszklij cebule.
- Nastepnie dodaj czosnek oraz koncentrat pomidorowy i duś pare minut.
- Usmażoną cebule wymieszaj z mięsem, dodaj zblendowane już wcześniej pomidory z puszki i wymieszaj.
- Potem dodaj suszoną bazylie , zioła prowalsańskie, sól i pieprz do smaku. I duś na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
- Następnie odcedź ugotowany już makaron.
- Nałuż wszystko na tależ, ozdób świerzą bazylją i Smacznego !